28. august 2023

Full Packer Brisket

Vi faldt over Christian på en lille dansk BBQ Facebook side ved navn Nielsens Grillside. Her er Christian hyppig afsender af de mest fantastiske videoer der næsten altid giver et godt grin. Derudover er han passioneret konkurrence griller og huserer på teamet BBQ Vikings.

Brisket er en af mine favoritretter lavet på grillen. Den er kendetegnet ved en dyb smag af oksekød, fine toner af røg, lækre krydderier – og så selvfølgelig vanvittig mørt kød.

En brisket (full packer) består af to forskellige muskler – en point og en flat. Det er nærmest en religion, om de skal skilles ad inden tilberedning, og der er ikke noget rigtig eller forkert. Personligt laver jeg altid min brisket i ét helt stykke.

Tilberedning

  1. Start med at trim fedtet af på alle sider (Husk, der er en del på denne udskæring). Fedtet skal gemmes til brug under tilberedningen. Husk at trim kødets sider til, så du får et så ensartet stykke kød som muligt.
  2. krydrer derefter din brisket lige før den kommer på grillen med Blues Hog Bold and Beffy rub – der går fantastisk til brisket. Alternativt kan man gå helt klassisk og krydre med 50/50 salt og peber.
  3. Tænd herefter grillen op og gør klar til indirekte grillning. Christian bruger altid en chunk kirsebær og en chunk hickory-røgtræ (men brug endelig ikke for meget).
  4. Der er to skoler når det kommer til tilberedningen – enten ”hot and fast” eller ”low and slow”. Hot and fast køres typisk ved omkring 130-135 grader, mens low and slow ligger omkring 110 grader. Christian kører personligt ”low and slow” og har af vane altid at indstille hans grill til 107 grader (oversat fra 225 F, som er det amerikanerne kører).
  5. Fedtet du har trimmet af fra tidligere ligges på en rist over kødet, så det får lov til at dryppe ned på kødet under hele tilberedningen – dette giver en helt fantastisk smag.
  6. Når kødet når en kernetemperatur på 67 grader pakkes det hele ind i butcher paper eller stanniol, hvorefter fedtet kan fjernes fra den øverste rist. Der skal regnes med der går mellem 5-6 timer, fra du sætter kødet over til du når hertil.
  7. Lad nu kødet hygge sig i grillen indtil det har en kernetemperatur på mellem 92 – 97 grader. Det afgørende er her ikke temperaturen – men derimod hvordan kødet føles. Stikker du i kødet med et kødtermometer, skal det føles som en meget blød pakke smør – så ved du, at den er der. På dette tidspunkt vil kødet have fået omkring 10 – 12 timer i alt.
  8. Når kødet er færdigt, skal det hvile i cirka en time, pakket ned i en termokasse (men stadig indpakket).
  9. Efter en time skærer ”Flatten” på tværs af kødfibrene i stykker, der er cirka samme tykkelse som en blyant. ”Pointen” skæres i klodser og vendes i BBQ sauce og kødsaften fra stanniol-/butcher paper-pakken.
  10. Server det i pitabrød – alternativt kan du servere det med mac’n’cheese – det er også en klassiker.

oksekød direkte til døren?

preloader